Pickleball bernadette snijders blok (560x200)

Rolstoelpickleball: andere regels, dezelfde fun factor

Bernadette Snijders Blok is mede-oprichter van Pickleball Holland en in die rol zeer actief betrokken bij de sport. Ze zet zich al jaren in voor de groei van pickleball in Nederland. Eind oktober was ze als scheidsrechter actief bij de English Nationals, waar ze de arbitrage voor rolstoelpickleball op zich nam. "Dat was een bijzondere en zeer inspirerende ervaring."

Net even anders

Net als bij rolstoeltennis en -padel gelden er afwijkende regels voor rolstoelpickleball. Snijders Blok: "Voor rolstoelpickleball gelden twee speciale regels: de bal mag 2 x stuiten, waarvan de eerste op het court moet zijn en de achterwielen kun je vergelijken met de voeten van een staande speler: deze moeten achter de baselijn zijn op het moment dat de serveerder de bal raakt en achter de non-volley zone (NVZ) lijn vanaf het moment dat de speler de bal uit de lucht neemt tot de rolstoel weer helemaal stabiel staat (het zogenaamde momentum). Is een speler met een wiel in de NVZ? Dan mag hij pas weer volleyen als eerst beide wielen buiten de NVZ zijn. Dat is hetzelfde voor staande spelers: als je in de NVZ bent met (een deel van) je voet(en) dan moet je eerst met beide voeten buiten de NVZ op de grond zijn geweest om weer te mogen volleyen."

Bij de English nationals hadden de spelers heel verschillende rolstoelen en daarom gold daar de regel daar: grote wielen in plaats van (meestal kleine) achterwielen.

Rolstoelpickleball op jouw vereniging?

Heb je bij jou op de club de faciliteiten (invalidentoilet, ruime ingang) en minimaal één baan met enige ruimte achter de baselijn en aan de zijkant, dan kun je zeker rolstoelers uitnodigen om mee te spelen. Denk ook aan een hybride vorm: staande speler met rolstoeler. Overigens mag volgens het USA Pickleball-Rulebook (wat ook in Nederland leidend is) iedereen meedoen aan rolstoelpickleball.

Je kunt jouw groep of club aanmelden bij www.unieksporten.nl. En je kunt natuurlijk ook altijd eens een aantal rolstoeltennissers uitnodigen om, na enige instructie, een demo te geven.