Pickleball mix

Dit zijn de 5 gekste pickleball-regels (maar je moet ze écht kennen)

De kitchen, de double-bounce-rule en het opvallende puntentelsysteem. Voor een beginnende pickleballer lijkt het misschien alsof er meer regels zijn dan bij welke sport dan ook. En zelfs als je het spel eenmaal goed onder de knie hebt (wat gelukkig vaak sneller gaat dan je denkt), zijn er nog altijd situaties die verwarring kunnen veroorzaken.

Daarom doken wij in het officiële USA Pickleball Rulebook 2025 en selecteerden vijf bijzondere regels die je als speler écht een keer gelezen moet hebben.

1. Je mag altijd in de kitchen staan

De kitchen, ofwel de non-volley zone, is misschien wel het meest besproken onderdeel van het veld. Vanuit deze zone mag je geen volleys slaan (een bal direct vanuit de lucht). Om het simpel te houden voor beginners wordt vaak gezegd: ‘Je mag nooit in de kitchen staan’.

Dat is onjuist. Sterker nog, je mag altijd in de kitchen staan, óók voordat een bal stuitert in de zone. Zodra de bal de grond raakt, mag je hem gewoon terugslaan, zelfs vanuit de kitchen. Je mag alleen niet in de kitchen staan op het moment dat je een volley slaat.

Is het slim om veel in de kitchen te staan? Niet echt. Tenzij je je tegenstander wilt verwarren, spring je er beter snel weer uit zodra de kans op een volley komt.

2. Je mag de bal zo vaak laten stuiteren als je wil voordat je serveert

In pickleball is het verplicht om onderhands te serveren. Dat mag op twee manieren: je slaat de bal direct uit de lucht, of je laat hem eerst stuiteren en slaat hem dan. Dit heet de ‘drop serve’.

Bij die tweede optie is iets opvallends aan de hand. Je mag namelijk zelf bepalen hoe vaak je de bal laat stuiteren voordat je hem slaat. Er is geen maximum. Wil je de bal één keer laten stuiteren? Prima. Drie keer? Ook goed.

Zolang je je aan de overige serveregels houdt, is het allemaal toegestaan. Of het verstandig is, is een tweede. Een krachtige en diepe service wordt meestal niet beter van het vaker stuiteren van de bal.

3. Je kunt een kitchenfout maken zónder dat je zelf in de kitchen staat

Alsof de regels rond de kitchen nog niet verwarrend genoeg zijn: het is mogelijk om een kitchenfout te maken zonder dat je zelf in de zone staat.

Hoe dan? Stel, je partner staat in de kitchen, en jij slaat een volley van buiten de kitchen, maar je raakt je partner aan (of diens kleding, paddle of accessoires). In dat geval telt het alsnog als een fout, volgens de two becomes one-regel.

Klinkt vreemd? Stel je voor dat je op de rug van je dubbelpartner zit. Dan zou je dus eigenlijk gewoon kunnen volleren vanuit de kitchen, terwijl je de zone niet aanraakt. En precies dát voorkomt deze regel.

4. Je speelt nooit een let in pickleball, behalve..

In tegenstelling tot tennis of padel wordt er in pickleball geen let gespeeld. Een pickleball-service mag het net raken, zolang de bal maar in het juiste vak eindigt. Bij een discussie rondom een uitbal wordt er in pickleball ook geen let gespeeld. De ontvangende partij bepaalt en wordt verwacht een eerlijke beslissing te maken.

Toch is er één uitzondering: als de bal over het net rolt en daarna op de netbalk stuit, heeft de tegenstander geen eerlijke kans om de bal terug te slaan. In dat geval wordt er wél een let gespeeld, en herhaal je de rally. Dit geldt ook als de bal beïnvloed wordt door een bolstaand net of als het net de grond raakt.

5. Je mag een bal met je hand slaan

Het klinkt misschien alsof het niet mag, maar onder bepaalde voorwaarden is het toegestaan om de bal met je hand te raken. De regel is simpel: als je de paddle in je hand hebt en de bal raakt je hand onder de pols, dan telt dat als een legale slag. Je hand wordt in dat geval gezien als verlengstuk van je paddle. Het spel gaat gewoon door.

Belangrijk detail: dit mag alleen met de hand waarmee je de paddle vasthoudt. Raak je de bal met je andere hand, dan is het wel een fout.

 

Ben jij een echte pickleball-nerd en wil je in nog meer gekke regels duiken? Check het officiële regelboek hier.